Vaksinenytt gir ytterligere optimisme

Vår markedsinnsikt for november er klar. Vi ser nærmere på noen utvalgte makrotall, kontormarkedet samt innspurten i transaksjonsmarkedet. Der går det unna nå før jul.

De strenge tiltakene for å hindre økt smitte blir forlenget i Oslo til midten av desember. Samtidig som gatene og T-banen er mindre befolkede enn vanlig, er det fortsatt full fart i transaksjonsmarkedet og nedturen er avlyst for kontormarkedet. Flere vaksiner nærmer seg nå lansering og Statsministeren har antydet at vi kan starte vaksineringen i Norge i starten av 2021. Vi ser lyset i enden av tunellen.  

 

Aksjemarkedet har svart på nyhetene om vaksine med bred oppgang verden over. Det har vært sterk vekst i kursene for energiaksjer ledet av en oljepris som nærmer seg 50 USD. Det har også vært god kursvekst innen transport og reiseliv som har vært hardest rammet til nå. Eksempelvis har kursen til SAS økt med hele 166 % fra bunnpunktet ved inngangen til november, Scandic med 30 % og Pandox med 46 %. Tiden vil vise om aksjemarkedet er vel optimistiske (og var trolig vel pessimistiske) for enkelte bransjer. Avinor venter ikke at flytrafikken på Gardermoen skal tilbake til 2019-nivå før en gang i 2024-25.  

 

BNP-tall for 3. kvartal viste avtagende vekst og en samlet produksjon i Fastlands-Norge 2,7 % under nivået fra februar i år. Prognosene for BNP i år tydet på et fall på ca. 3,5 % og tilsvarende vekst neste år. Tiltakene mot pandemien som har rammet utelivet og hotellbransjen i Oslo særlig hardt, vil bremse veksten i 4. kvartal. Lyset i tunellen er ikke et møtende tog, men lyset fra flere vaksiner som kanskje kan rulles ut allerede i starten av 2021. Tiltakene nå før jul og forhåpentligvis en vaksine virker vil føre til ny BNP-vekst inn i det nye året etter en brems i november og desember.  

 

Transaksjonsmarkedet er inne i en kraftig høstspurt og volumet har allerede passert NOK 90 milliarder. Investorene aksepterer stadig lavere direkteavkastning og prime yield er nå nede i 3,25 % med muligheter for ytterligere nedgang. Forventningene til avkastning har falt i alle aktivaklasser som følge av rekordlave renter og betydelig kapitaltilgang. De svenske kjempene SBB og Castellum har begge benyttet Black Week til å forsøke å kjøpe opp EntraStyret har ikke anbefalt tilbudene, men siste ord er ikke sagt.  

 

Kontorleiemarkedet beveger seg uten store overraskelser. Kontorledigheten øker til moderate nivåer i tråd med ferdigstillelse av flere nybygg. Fram setter i gang et nybygg på Skøyen uten kjent leietaker, Thon uttaler at planene for utviklingen av Gunerius legges på is, og NRK er svært usikre på hvor de skal etablere nytt hovedkvarter.

 


Boligmarkedet fortsetter opp, drevet av lave renter. Økningen i arbeidsledighet har ikke stoppet kjøpelysten på bolig ennå. SSB melder om en økning i igangsettingstillatelser i Oslo, og vi får meldinger om meget godt salg av leiligheter i prosjektene. 
 

 

Husholdningene har godt med penger som har resultert i en vekst på nær 10% i omsetningen til kjøpesentrene. Handelen i Oslo sentrum (og andre større byer) er hardt rammet av mangel på folk i gatene. Det skal bli godt for mange å bli ferdig med dette året og få folk tilbake til kontorene, butikkene og utestedene i sentrum.  

Les hele nyhetsbrevet og få mer innsikt i markedene som påvirker deg og din organisasjon. Du får blant annet vite mer om hva påvirker utviklingen i kontorleiemarkedet fremover.

Våre rådgivere innen leietakerrådgivning er alltid klare for å svare på spørsmål om leie av kontorlokaler.

 

Kilde: Oslo Børs, Stockholmsbørsen, SSB, CWR Research, Kvarud Analyse 


WHAT'S NEXT

Registrer deg for å motta analyser og innsikt i trender som vil prege eiendomsbransjen.